Monday to Saturday - 8:00 -17:30 

Mad-Men

De ‘Mad Men’ in mij ontwaakt!

8 April 2024: dit is mijn persoonlijke relaas van een innerlijke transitie.

Tijdens mijn jeugd in de jaren 70 en 80 viel het me op dat mijn leeftijdsgenoten vaak droomden van beroepen als astronaut, voetballer, brandweerman of dokter. Ik echter, koesterde andere ambities: ik zag mezelf als bouwkundig architect of als reclameman.

Dat ik in die tijd droomde van een carrière als reclameman is niet zo vreemd als je bedenkt hoe iconisch sommige reclames uit die periode waren. Neem bijvoorbeeld de onvergetelijke spotjes uit de jaren 80 voor Calvé pindakaas (petje pitamientje), waarin de boodschap ‘ik vind het gewoon lekker‘ een gevoel van eenvoudige, maar diepe tevredenheid overbracht.

Calve Pindakaas
Calve Pindakaas reclame 1983

Of de KLM-reclames van de jaren 90 met de dromerige melodieën van “One day I’ll fly away” of “Ain’t No Mountain High Enough“, die niet alleen de belofte van reizen en avontuur verkochten, maar ook een gevoel van vrijheid en aspiratie.

KLM-one-day-Ill-fly-away
KLM reclames 1992 tot 1998

Hoe dan ook, na mijn studie werktuigbouwkunde belandde ik rond 1995 in de verkoop, aanvankelijk als junior verkoper binnendienst van een kleine technische handelsonderneming. Dit wekte verbazing bij velen; een jongen die eerder als enigszins introvert werd beschouwd, in de verkoop? Hoe zou dat aflopen?

Van Verkoper naar Reclameman

De afgelopen drie decennia heb ik een rijk palet aan ervaringen opgedaan, veel geleerd en ben ik meermaals gevallen en weer opgestaan. De wereld om me heen heeft niet stilgestaan, en recent stond ik op een kruispunt in mijn carrière. Ik werd min of meer gedwongen om naar iets nieuws uit te kijken, al was dat niet geheel tegen mijn zin. Met de jaren en ervaring op mijn teller besloot ik om eens grondig na te denken over mijn volgende stap. Zou ik verder gaan op de ingeslagen weg, of was het tijd voor een nieuwe richting? Ik heb dab ook gekozen om de reclameman in mij niet langer te onderdrukken, maar hem juist nog meer te omarmen en mijn carrière een nieuwe wending te geven.

Maar wat betekent ‘reclameman‘ eigenlijk voor mij? Officieel staat het voor iemand die verantwoordelijk is voor alle reclameactiviteiten binnen een bedrijf, al geldt dit natuurlijk evenzeer voor vrouwen in deze rol, in welk geval we spreken van een reclamevrouw.

Als kind, toen ik dacht aan de term ‘reclameman‘, had ik iemand voor ogen zoals ‘Don Draper’ uit de tv-serie Mad Men. Deze tv-serie, die zich afspeelt in de jaren 60 en 70, echoot de periode van mijn jeugd. Don Draper fungeerde als de creatieve directeur van een groot reclamebureau, een rol die mij bijzonder fascineerde.

Mad-Men
DALL-E Impressie van een ‘Mad Men’ Reclameman

Een van de scènes die mij in het bijzonder is bijgebleven, betreft het moment waarop Draper de directie van Kodak toespreekt over de kracht van nostalgie in hun reclamecampagne. Hij presenteert de diaprojector niet zomaar als een apparaat, maar als een Carrousel, een ’tijdmachine’ die in staat is om kostbare herinneringen te herbeleven. Draper benadrukt hoe het apparaat mensen niet alleen foto’s laat zien, maar hen ook terugvoert naar momenten die ze het liefst willen koesteren.

De Kodak Carrousel uit Mad Men

Don Draper’s kantoor uit “Mad Men” vangt perfect het tijdsbeeld van het mid-century modern design: strak, functioneel, met een harmonieuze combinatie van hout, leer, glas en metaal, die succes en professionele elegantie uitstraalt. Maar Mad Men schetst ook een genuanceerd beeld van de veranderende rol van vrouwen (o.a. Peggy Olson en Betty Draper) in de maatschappij.

Mad-Men-Drapers-Office

Tot zover dus even een kijkje in mijn persoonlijke belevingswereld, waar mijn eigen stijlvoorkeuren en professionele inzichten samenkomen. Dat gezegd hebbende, wil ik nog even specifiek mijn huidige visie op positionering binnen marketing delen, een cruciaal element dat bedrijven helpt zich te onderscheiden in een steeds meer verzadigde markt anno 2024.

Positionering

Het punt is, ik merk steeds vaker dat bedrijven de positionering in hun verkoop- en marketingstrategieën niet of nauwelijks effectief inzetten. Marketing, ja, want zo noemen we reclame tegenwoordig, toch? Maar het draait tegenwoordig vooral allemaal om online marketing, social media, Google- en Facebook-advertenties en nog meer van die dingen. En dat is allemaal prima, maar er is meer dan dat. Waar staat een bedrijf werkelijk voor, wie zijn ze? En nog belangrijker, wie zijn hun klanten?

Ik merk dat het verschil tussen twee belangrijke marketingtermen, propositie en positionering, vaak niet duidelijk is. En hoewel beide cruciaal zijn, is het vooral positionering die mijn interesse wekt. Kort gezegd, propositie verwijst naar het aanbod zelf – wat een bedrijf biedt. Positionering daarentegen, gaat over hoe dat aanbod wordt gepresenteerd en onderscheiden in de markt, oftewel het imago dat wordt gecreëerd. Dit onderscheid in focus – het vormgeven van een uniek imago – is wat mij aantrekt in de wereld van reclame.

Mijn motto is dan ook: “Durf te kiezen wat je doet of waar je voor staat, en zorg dat het blinkt als een spiegel.

Rolls-Royce
Beroemde Rolls Royce reclame van Ogilvy uit 1959

Om dan toch nog maar even terug te grijpen naar de ‘goede’ oude tijd, de legendarische figuur in de reclamewereld, David Ogilvy, verwoordde het ooit ook al treffend: “Vertel de waarheid, maar maak de waarheid fascinerend.” Hier sta ik dan ook met de volle honderd procent achter.

Tijdloze Charme vs Nieuwe Innovatie

De klassieke charme van “Mad Men”, gecombineerd met hedendaagse technologische ontwikkelingen en de daarbij horende ondersteunende verkooptools, waaronder de toenemende inzet van AI-technologieën, maakt de reclame- en marketingwereld vandaag niet alleen fascinerend maar ook vol met ongekende mogelijkheden.

Als mijn persoonlijke verhaal misschien een snaar heeft geraakt in jouw innerlijke wereld, een vonk van herkenning of inspiratie heeft doen ontvlammen, dan nodig ik je uit om deze ontdekkingstocht niet alleen te ondernemen.

Beschouw dit dan als een uitnodiging om met mij in gesprek te gaan. Samen kunnen we een traject ontwikkelen dat niet alleen je positie en imago versterkt, maar je ook voorziet van de inzichten en hulpmiddelen om deze effectief vorm te geven.

@visieversa.org
Mike (Mad Men) van den Bos